De Chineze cultuur
China is de benaming voor een groot cultuurgebied met een zeer lange geschiedenis, een oude beschaving en een staat in Oost-Azië. China is enorm groot en heeft als hoofdstad Peking. De vlag van de Volksrepubliek China, ook wel Vijfsterrige Rode Vlag genoemd, werd voor de eerste keer gehesen op 1 oktober 1949. De grondkleur van de vlag is rood. China heeft verschillende talen zoals, Mandarijn (Chinees), Wu, Ke (Hakka), Min, Yue (Kantonees), Xiang, Gan, Jin, Pinghua en Hui. De Chinese renminbi is de officiële valuta van de Volksrepubliek China. "Renminbi" betekent "geld van het volk". Het is een geldig betaalmiddel op het vasteland van China, behalve Hongkong en Macau. Op Hongkong en Macau gebruiken ze de Hongkongse dollar en de Pataca. Nederland heeft andere soorten manieren als in China. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je vuist in de lucht steken, dit wordt immers beschouwd als een obsceen gebaar. Ook zijn er kleuren die anders worden opgevat in China als in Nederland. In tegenstelling tot de westerse opvatting van de kleur wit puurheid, heiligheid en zuiverheid wordt wit in de Chinese cultuur geassocieerd met de dood en wordt hoofdzakelijk gebruikt bij begrafenissen. De begroetingsregels in China zijn voor mannen en vrouwen hetzelfde. Wil je iemand op de juiste wijze begroeten, zeg dan gewoon ‘Ni hoa’, geef een lichte handdruk en knik even kort met je hoofd. Om het nog mooier te maken vinden Chinezen het erg leuk om je hoofd te begroeten. Bij een zakelijke begroeting gelden dezelfde regels. In china hebben ze maar één aanspreekvorm, namelijk ‘nin’ en dit betekend ‘jij of u’. China heeft een hoge contextcultuur, dit betekend dat in China weinig woorden gebruikt worden om iets over te brengen. Dit is in tegenstelling tot Nederland. Dat betekend dat je als Nederlander rekening moet houden. Je moet als Nederlander dus veel nadenken over de bepaalde woorden die een Chinees overbrengt. In de Chinese cultuur staat een man en vrouw gelijk. De vrouw heeft in China dezelfde rechten als een man. Chinezen zien tijd als een rekbaar begrip. Het zijn geen strakke, precieze eenheden die allemaal aan elkaar geregen zijn, maar een flexibel concept waarin tijd uitgerekt en ingekort kan worden, niet in eenheden uitgedrukt kan worden.
Eetgewoontes
Zoals veel mensen al weten, is de Chinese keuken erg populair en erg lekker. In China wordt er met stokjes gegeten. Ook koken Chinezen vrij snel. Chinezen hoor je wanneer ze eten door middel van slurpen en smakken. Chinese gerechten bevatten meestal noodles of rijst. In de ochtend beginnen ChInezen meestal met rijstepap. In de middag noodles en in de avond rijst met verschillende vlees-, vis-, of groentegerechten daarnaast. Als toetje snijden Chinezen meestal een schaal fruit. Als de eten wordt bezorgd dan is de kans groot dat je een fooi krijgt. Het geven van fooi wordt steeds gebruikelijker in China. Ook wordt er veel fooi gegeven aan gidsen en taxichauffeurs.
Zakelijke etiquette
Het uitwisselen van visitekaartjes kent een protocol. Het kaartje wordt met twee handen aangeboden, de vingers langs de zijden en het Mandarijn opschrift aan de bovenzijde. Je neemt een visitekaartje ook met beide handen aan. Het wordt erg gewaardeerd dat het visitekaartje grondig wordt bestudeerd. Uit de informatie op het kaartje kun je de status van de persoon afleiden. Wanneer Chinezen naar een zakelijke gelegenheid gaan of een vergadering kleden ze zich formeel. Heren dragen dan vaak een donker pak met stropdas en de dames een rok of jurk. Bij grote zakelijke overeenkomsten worden in China altijd relatiegeschenken uitgewisseld. Wanneer je in China een relatiegeschenk ontvangt is het netjes als je hem meteen opent. Veel Nederlandse bedrijven zien dit als een lastig punt, maar een passend geschenk vinden is verrassend eenvoudig. Neem iets typisch Nederlands mee en je zit altijd goed.
Maak jouw eigen website met JouwWeb