Iran in het algemeen
Iran of Perzië is een land in west Azië. De hoofdstad en grootste stad is Teheran, dat ook de culturele, commerciële en industriële centrum van het land is. Perzisch (Farsi) is de belangrijkste taal van Iran. De munteenheid van Iran is de rial (IRR) 1 euro staat gelijk aan 49.627 IRR.

Iraanse vlag
De vlag bestaat uit 3 horizontale banden in de kleuren groen, wit en rood. Deze kleuren symboliseren respectievelijk de islam, vrede en moed.

Iraanse cultuur De cultuur van Iran is een bijzonder rijke cultuur waarin oude en moderne elementen gecombineerd worden. In Iran (ook bekend als Perzië) zelf wordt wel gezegd dat het land drie invloeden moet zien te combineren. Die drie zijn de klassieke Iraanse cultuur van het Perzische Rijk uit de Oudheid, de islam en de islamitische cultuur die de Arabieren brachten en als derde de moderne, westerse cultuur. Je wordt tijdens je rondreis in Iran geacht je aan de islamitische regels te houden. In het algemeen is het verstandig je als buitenstaander bescheiden op te stellen. Houd je aan de kledingvoorschriften, doe je schoenen uit bij mensen thuis en in moskeeën, loop niet voor biddende mensen langs en ga niet met je rug voor iemand anders staan. Als je een foutje maakt en je je verontschuldigt, zullen er maar weinig Iraniërs zijn die het je kwalijk nemen. In Iran mag meer niet dan wel, en veel Iraniërs overtreden dagelijks wel een regel.

Gewoontes in Iran Tarof, de Iraanse etiquette, is een fenomeen van de Iraanse cultuur dat misschien wel het verst van de Nederlandse af staat. De beleefdheidsvorm is het tegenovergestelde van de Nederlandse directheid. Je zegt niet wat je denkt, je neemt niet zomaar aan wat je wordt aangeboden. Juist omdat tarof een manier is om zowel beleefd als gastvrij te zijn, is het soms moeilijk in te schatten hoe je er als buitenlander op moet reageren. Veel Iraniërs zullen je eten of drinken aanbieden of je uitnodigen om bij hen thuis te komen. In de regel hoor je als je iets aangeboden wordt altijd in eerste instantie te weigeren, pas na de derde keer kun je het aannemen.

Iraanse eetgewoontes
Veel Iraanse gerechten bestaan uit rijst met vlees, kruiden en yoghurt. Ook vegetarische schotels worden wel gegeten. Echte Iraanse gerechten zijn chelo-kebab, oftwel kebab met rijst, en Abgoosht, soep met onder andere vlees, tomaten en bonen. Opvallend is ook dat Iraniërs veel brood eten.

Tafeletiquette
In Iran eet men alleen met de rechterhand.
Probeer een beetje als alles dat wordt geserveerd.
Maaltijden worden over het algemeen geserveerd in gezinsstijl.
Eet met een lepel en een vork. Er is vaak meer voedsel dan je kunt eten. Een deel van de Iraanse gastvrijheid is om gasten te overladen met overvloed.

Zakelijke etiquette
Het culturele gebruik Taarof is Iran’s geheel eigen vorm van etiquette. Je krijgt niet echt iets gratis aangeboden, het is een vorm van beleefdheid en je moet het spelletje eigenlijk gewoon meespelen.
Het gaat om het weigeren, met het doel de andere persoon goed te stemmen en het is eigenlijk bij elke sociale interactie van toepassing. Ook in de zake wereld. Het wordt zeer gewaardeerd als je de volgende keer je zakenpartner uitnodigt. Iraniërs zijn zeer gevoelig voor complimenten en beleefdheidsvormen. Begin je zakengesprek altijd met het tonen van waardering voor bijvoorbeeld het land, de stad of het bedrijf. Ook complimenten over de cultuur en geschiedenis van Iran vallen in goede smaak. Zorg ervoor dat je wel je schoenzolen niet toont. Dit wordt als uiterst respectloos ervaren. Gebruik altijd de rechterhand voor het aannemen van bijvoorbeeld visitekaartjes, dranken en etenswaren. Alcohol is in Iran ten strengste verboden.

Communicatie
Iraniërs doen graag zaken met mensen die ze kennen en respecteren. Daarom is het goed om tijd te besteden aan het opbouwen van een persoonlijke relatie, voordat u op zakendoen overgaat. De eerste ontmoeting met een Iraans bedrijf is over het algemeen niet-zakelijk gericht. Neem de tijd om elkaar te leren kennen.
Iraniërs waarderen het ook als u hen voor een bezoek aan uw bedrijf in Nederland uitnodigt. Het is goed om geduldig te blijven tijdens afspraken en bijeenkomsten. Deze kunnen regelmatig onderbroken worden. Zo is het niet ongebruikelijk dat men tijdens een vergadering fluisterend de telefoon opneemt. Vaak zijn uw contacten belangrijk. Het is daarom raadzaam in Iran een netwerk op te bouwen.

Relatiegeschenken
Relatiegeschenken zijn bij eerste kennismaking niet nodig. Dat neemt niet weg dat Iraniërs vaak waardering tonen bij een afspraak door bloemstukken of traditionele souvenirs te overhandigen. Nederlandse lekkernijen (bijvoorbeeld stroopwafels) worden altijd in dankbaarheid aanvaard.

Visitekaartjes
Vooral hooggeplaatst personeel wisselt visitekaartjes uit. Rang en positie zijn belangrijk. Het is goed om uw titel ook op uw visitekaartje te vermelden. Zorg voor Engelstalige visitekaartjes en vertaal een kant in het Perzisch.

Maak jouw eigen website met JouwWeb