Duitsland in het algemeen
De Bondsrepubliek Duitsland kortweg Duitsland is een land in centraal Europa. De hoofdstad en tevens de grootste stad van het land is Berlijn. Duitsland heeft net als Nederland de euro.
De Duitse vlag De vlag van Duitsland is een horizontale driekleur van zwart (boven), horizontale driekleur van zwart, rood en goud (geel)
De kleuren zwart, rood en geel werden in de 19e eeuw deels als traditioneel gezien omdat ze in middeleeuwse wapens en vlaggen te herkennen zijn. Het zwart staat voor het duistere verleden van Duitsland, in het rood het bloedvergiet dat is geweest en in goud de toekomst. Duitsland heeft ook net als andere Europese landen de euro
Nederlanders tutoyeren (‘je’ en ‘jij’ tegen elkaar zeggen in plaats van ‘u’) elkaar erg snel. In Duitsland zal men dit niet doen, vrijwel iedereen spreekt elkaar met ‘u’ aan (in het Duits ‘Sie’). Doe dit ook als u in Duitsland bent, zeg slechts ‘Du’ tegen kleine kinderen en spreek verder iedereen met ‘Sie’ aan.
De Duitse cultuur
Nederlanders staan bekend als een informeel, pragmatisch en flexibel volk. “Waar de lunch een broodje kaas is en niemand echt de baas is”. In Duitsland worden normen en waarden nog altijd zeer gerespecteerd. Er wordt veel waard gehecht aan structuur en regels. Het schudden van handen gaat in volgorde: eerst de meest belangrijke persoon, daarna de een-na-belangrijkste enz.
Ken de juiste fysieke begroetingen. In elke cultuur of streek is er een andere manier om iemand fysiek te begroeten, of het nu buigen, omhelzen of elkaar de hand schudden is. Duitsland is iets anders dan de rest van Europa.
Duitsers geven er over het algemeen de voorkeur aan om mensen die geen familieleden zijn te begroeten door elkaar de hand te schudden, in plaats van elkaar op de wang te zoenen zoals dat in een groot deel van Europa gebruikelijk is. In veel Duitssprekende landen groet men elkaar vaak wel door elkaar op de wang te zoenen. De regels die vertellen hoeveel zoenen je moet geven en wanneer en wie je moet zoenen variëren van plaats tot plaats. Wanneer je iemand voor het eerst ontmoet, kun je elkaar doorgaans gewoon de hand schudden. Kijk dan hoe andere mensen dit doen. Je zult het patroon snel herkennen.
Eetgewoontes
Voor Duitsers is eten een traditie. Ze houden in Duitsland nu eenmaal heel erg van lekker en goed eten en drinken. Duitsers vinden de kwaliteit van hun eten dan ook heel belangrijk. Duitsland is bovendien een land met veel uiteenlopende gerechten en tradities. Er valt dus heel wat te schrijven over de eetgewoontes in Duitsland, en over het echte Duitse eten. Op deze pagina vertellen wij je wat meer over die Duitse eetgewoontes.
Bij Duits eten denken de meeste mensen vrijwel gelijk aan brood en worst. Dat klinkt saaier dan het in het echt is. Er zijn namelijk meer dan 200 verschillende soorten brood en worst. In de kustgebieden in het noorden wordt veel vis gegeten. Iedere streek heeft zijn eigen specialiteiten. Hamburg is bijvoorbeeld heel beroemd om zijn paling, pruimen en groentesoep.
Worst is in Duitsland altijd al heel populair geweest. De bekendste soorten zijn de Göttinger en de Regensburger braadworst. Wat ook heel populair is, is de Thüringse roodworst, een soort bloedworst. De braadworst wordt gegrild en gekruid met marjolein. Dan is er ook nog de Berlijnse curryworst. Deze worst kun je al voor heel weinig geld krijgen. Het wordt in stukjes gesneden, geserveerd op een stukje karton. Verder wordt het extra op smaak gemaakt met currysaus en kerriepoeder. Af en toe wordt de curryworst geserveerd op een broodje, met gebakken uitjes erbij, naast de currysaus en kruiden. Ook de Frankfurter worst is heel populair.
Drinken: bier, wijn en schnapps
Bier is in Duitsland wel het meest populaire drankje. Voor de bierliefhebbers onder ons is Duitsland een paradijs. In Duitsland vind je 40 procent van het totaal aantal bierbrouwerijen in de wereld. In Beieren alleen al zijn er 800 te vinden. Er zijn zelfs speciale 'bier-touren' die je langs de biergeschiedenis van het land voeren. Iedere streek kent zijn eigen karakteristieke biersoort. Ook wijn is er goed te drinken.
Kaffee und Kuchen
Duitsland is het land van het gebak. De term ‘Kaffee und Kuchen’ is er dan ook heel populair. Overal waar je komt, vind je wel een banketbakkerswinkel, met vitrines die vol gebak staan.
Hiërarchie
In tegenstelling tot wat in Nederland gebruikelijk is, worden beslissingen in Duitsland vrij regelmatig vooraf al gemaakt. Hierbij neemt de directeur de uiteindelijke beslissing vaak zelf. Duitsers voelen zich daarom ook vaak niet serieus genomen wanneer Nederlandse onderhandelingspartners met besluitnemers aankomen die lager in de hiërarchie zitten. Daarnaast moet een plan in Duitsland vaak door verschillende afdelingen goedgekeurd worden en uiteindelijk nog door de directeur. Om deze reden duurt het in Duitsland soms langer dan in Nederland, voor een plan goed- of afgekeurd wordt
Zakelijke bijeenkomsten
Veel Duitse bedrijven hebben ook aan de vergadertafel een strakke hiërarchie. De directeur zit aan het hoofd, zijn plaatsvervanger altijd aan zijn rechterhand. Links de expert. Houd de bespreking zakelijk. Tijdens zakelijke besprekingen is het niet gangbaar om over het privéleven te praten. Duitsers zien zakendoen als een serieuze aangelegenheid. Humor in zakelijke besprekingen wordt dan ook niet gewaardeerd. Zorg voor een correcte uitstraling. Men kleedt zich vrij formeel: mannen dragen een pak en stropdas, vrouwen een mantelpak. Ongepoetste schoenen zijn uit den boze. Zakenlunches zijn niet gebruikelijk in Duitsland. Men geeft de voorkeur aan zakelijke etentjes ’s avonds in een goed restaurant.
Visitekaartjes
Het is in Duitsland de gewoonte om de volledige voornamen op het visitekaartje te zetten. Maar spreek je zakenrelatie altijd met zijn/haar achternaam en met de juiste titels aan.
Communicatie
In Duitsland spreek je Duitse zakenrelatie altijd aan met U/Sie. Tutoyeren is niet gebruikelijk, zelfs niet voor collega’s onder elkaar.
Relatiegeschenken
Relatiegeschenken zijn niet gebruikelijk in het Duitse zakenleven en een kostbaar geschenk kan zelfs als ongepast worden beschouwd.
Maak jouw eigen website met JouwWeb