Rusland in het algemeen
Rusland officieel de Russische federatie is een land dat voor een gedeelte in Europa ligt en in Azie. Vanuit politiek perspectief is het echter Europees, omdat de belangrijkste delen (waaronder de hoofdstad) in het Europese deel liggen en ruim 70% van de bevolking hier woont. Moskou is de hoofdstad en de grootste stad van Rusland. De officiële taal van Rusland is het Russisch. Meer dan de helft van de bevolking spreekt dit. De Russische munteenheid is de Russische roebel 1 euro staat gelijk aan 73,6505 RUB.
In het grootste deel van Europees Rusland, dus ook in Moskou en Sint-Petersburg, is het twee uur later dan in Nederland.
Russische vlag
De vlag van Rusland is een horizontale driekleur die bestaat uit drie horizontale velden: wit bovenaan, blauw in het midden, en rood onderaan.
Hoewel er verschillende theorieën zijn over de oorsprong van en de reden achter de keuze voor de kleuren, wordt er geen enkele geaccepteerd als de juiste. In de Russische wetgeving worden geen officiële betekenissen aan de kleuren toegekend.
Rusland cultuur
Russen zijn gastvrije mensen en dat betekent letterlijk dat ‘het beste niet genoeg is voor de gast’. Zijn er gasten, dan komt er eten op tafel, op elk moment van de dag. Of dat nu thuis is of tijdens een treinreis is. Het aanbod wordt wel gezien als een graadmeter van de gastvrijheid. Belangrijk is dat je van alles iets proeft en altijd een tweede portie accepteert wanneer die wordt aangeboden. Weigeren wordt als een belediging opgevat.
Communicatie
Russen hebben drie namen: een voornaam, vadersnaam en een familienaam. Een oudere persoon of een hoger geplaatst iemand wordt aangesproken met de voornaam en de vadersnaam. Iemand alleen met de aanspreektitel ‘meneer’ (gospodin) of ‘mevrouw’ (gospozja) en de familienaam aanspreken komt heel officieel over. Russen accepteren het ook als buitenlanders hen aanspreken met de voornaam.
Russische eetgewoontes
Eten in Rusland is heel belangrijk. Gezamenlijk eten is onderdeel van het opbouwen van een band. Afslaan van eten ligt daarom wat lastig. Reken erop dat je Russische zakenpartner zal aandringen dat u meegaat. Zowel de lunch als het diner in Rusland bestaan uit voorgerechten, soep en een hoofdmaaltijd. Vlees is een belangrijk bestandsdeel van de maaltijd, maar in de grote steden zoals Moskou en St. Petersburg kunnen vegetariërs ook steeds beter terecht. De nationale alcoholische drank van Rusland is wodka, al drinken Russen ook steeds vaker bier en wijn.
Tafelmanieren
Over tafelmanieren hoef je je weinig zorgen te maken. Daar wordt in Rusland minder op gelet dan bij ons, ook als er gasten zijn. Aan een Russische tafel vindt je altijd wodka. Het is de gewoonte om de glaasjes in een teug naar achteren te gooien. Ook hier geldt de regel weigeren is ongepast, je wordt gezien als een slappeling. Vrouwen mogen wel weigeren. Voor mannen is er maar een acceptabel excuus te zijn om een borrel af te slaan: zeg dat je een maagzweer of andere enge ziekte hebt.
Hiërarchie
In Rusland leeft een sterk gevoel voor hiërarchie. Dit geldt ook voor de zakencultuur, die vrij formeel is. Een oudere collega of gesprekspartner wordt als ‘wijzer’ beschouwd en de oudere persoon heeft meestal het laatste woord en neemt de beslissing.
Zakelijke gebruiken
Neem de tijd om een relatie op te bouwen. Russen hechten meer belang aan de band die ze hebben met hun zakenpartners. Telkens wisselende gezichten van een bedrijf wordt niet gewaardeerd. Bezoek eventueel je zakenpartner regelmatig of nodig hem uit. Na afloop van besprekingen gaat men vaak uitgebreid eten en drinken.
Een begroeting bestaat uit een stevige handdruk waarbij je je gesprekspartner in de ogen blijft kijken. Afspraken worden op korte termijn (aantal dagen van tevoren) gemaakt. Een afspraak moet op de dag zelf worden bevestigd en op tijd komen is een must. Het is gebruikelijk om afspraken nauwkeurig op papier te zetten.
Visitekaartjes
Zorg ervoor dat je visitekaartje aan de ene zijde in het Russisch en aan de andere zijde in het Engels is gedrukt en vermeld de titel bij de naam.
Relatiegeschenken
Russen geven zelf vaak kleine relatiegeschenken, een souvenir, een fles wodka, een doosje chocolade. Russen waarderen kleine relatiegeschenken of attenties, zeker als dit typisch Hollandse souvenirs zijn. Bij een bloemen geschenk moet je er op letten dat het aantal oneven moet zijn. Een even aantal is bedoeld voor rouwplechtigheden.
Maak jouw eigen website met JouwWeb