Engeland in het algemeen
Engeland maakt deel uit van het Verenigd Koninkrijk: Een eiland dat links van Nederland ligt. De hoofdstad van Engeland is London. Ook is London de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk. De officiële taal is Engels. De munteenheid van Engeland is de Engelse pond. 1 euro staat gelijk aan 0,8847 GBP.
De Engelse cultuur
Engelse cultuur Engeland kent een brede cultuur, met voorop de sportcultuur. Veel sporten die vandaag de dag wereldwijd gespeeld worden zijn oorspronkelijk ‘uitgevonden’ in Engeland. Rugby, golf, cricket en natuurlijk voetbal zijn de nationale sporten. Voor vele mensen in Engeland is het voetbal een ‘way of life’. De populariteit van clubs als Manchester United, Liverpool, Arsenal en Chelsea beperkt zich niet tot alleen het land zelf.
Naast de sport is ook de muziekcultuur erg bekend. De Britse pop/rock bands hebben een gigantische invloed op de wereldwijde muziek gehad. Bands als the Beatles, Pink Floyd maar ook Radiohead en Coldplay zijn wereldwijd bekend.
Ook de Engelse theatercultuur is eeuwenlang leidend geweest. De ‘plays’ van Shakespeare worden nog steeds volop opgevoerd in kleine en grote theaters in Engeland.
De Engelse cultuur staat ook bekend om haar beleefdheid. Hoewel er in het Engels geen jij/u-vormen bestaan om beleefdheid uit te drukken, hebben de Engelsen een heel ander systeem van beleefdheid uitgevonden. Zo is het standaard om werkwoordsvormen als may/might/could te gebruiken in een zin, en steeds woordjes als please en thank you te gebruiken. Vormen als “I would be very grateful if you…” zal je ook zeer vaak tegenkomen.
Zo is het ook not done om ergens voor te dringen, en moet je op de roltrap netjes opzij gaan staan zodat mensen die haast hebben je voorbij kunnen steken.
Engelse vlag De vlag bestaat uit een rood kruis op een wit veld. Deze vlag maakt deel uit van de Union Flag, de vlag van het Verenigd Koninkrijk.
Engelse eetgewoontes De Engelse keuken is onderdeel van de Britse keuken. De invloed van deze keuken is wereldwijd terug te vinden. Tegelijkertijd heeft de wereld een grote invloed gehad op de huidige Britse keuken. Dit komt door het koloniale verleden van het Britse koninkrijk. Het Engels ontbijt en de sandwich zijn bijna overal ter wereld te bestellen. Daarnaast zijn ook de fish and chips en de high tea populair.
Nederlanders beginnen vergeleken met andere landen vroeg aan hun diner. De meeste mensen schuiven rond 5 à 6 uur aan de eettafel. Nederlanders staan bekend om de simpele maaltijd die bestaat uit aardappels, groente en een stukje vlees. Ze sluiten deze maaltijd vaak af met een toetje zoals een bakje vla of pudding.
Engelsen daarentegen eten een stuk later, namelijk rond een uur of 8, dit heeft te maken met de high tea die rond 5 uur plaatsvindt waarmee hun honger wel even is gestild.De omgang . De omgang in Engeland is in de eerste plaats iets formeler en zakelijker dan in Nederland. In een eerste ontmoeting zal de Engelsman meestal niet over persoonlijke kwesties praten. Daar moet je even op wachten tot je elkaar iets beter hebt leren kennen.
Communicatie en hiërarchie
De manier van communiceren is ook iets minder direct dan wij Nederlanders gewend zijn. De Engelsman is overigens heel eerlijk, maar kiest ervoor zich iets minder uitgesproken uit te drukken. Zo zal hij bijvoorbeeld in plaats van een droge nee te gebruiken, misschien een zinnetje als “I’ll keep it in mind” zeggen. In plaats van een directe, Nederlandse “daar ben ik het niet mee eens” te gebruiken, zal hij eerder uitdrukken met een voorzichtige uitdrukking als “perhaps we should try…”.
Nog een groot verschil met Nederland is de hiërarchie die heerst op de werkvloer. In een Brits bedrijf kent iedereen doorgaans zijn plaats en is men iets meer als in Nederland afhankelijk van toestemming van de overste. In Nederland is de hiërarchie iets meer horizontaal, terwijl in Engeland de hiërarchie iets verticaler is.
Aanspreekvormen
In Engeland worden de meeste mensen, ongeacht hun positie in het bedrijf, net als in Nederland overigens, gewoon met de voornaam aangesproken. Maar het is wel aan te raden Mr, Ms en Mrs te gebruiken totdat ze zich met hun voornaam aan jou hebben voorgesteld.
Zakelijke gebruiken Engeland
Voor Britten is beleefdheid nog altijd heel belangrijk.
Het opbouwen van relaties is belangrijk in het VK. Kom vaak langs en onderhoud je netwerk.
Kom niet meteen ter zake. Praat eerst over het weer of sport om het ijs te breken.
Spreek goed zakelijk Engels. Wees niet te direct. Britten ervaren onze directheid soms als onbeleefd en grof. Geef geen kritiek, zeker niet op de Britten zelf of op hun gebruiken.
Praat op de werkvloer niet over privézaken.
Wees voorzichtig met het interpreteren van wat Britten zeggen. Soms bedoelen ze iets heel anders dan wij Nederlanders denken.
De Brit laat niet snel het achterste van zijn tong zien. Als een contract eenmaal gesloten is, zal hij wel open en direct in de omgang zijn. Persoonlijk contact speelt een belangrijke rol bij het zakendoen met de Brit, maar wel met een gepaste afstand. Privé en zakelijk blijven meestal strikt gescheiden.
Communicatie
Een zakelijk gesprek begint en eindigt vaak met small talk over de reis, het weer en sport.
De Britten verwachten van een Nederlander dat hij zich vlot en 'to the point' kan uitdrukken in een gesprek, vooral bij een introductie ('pitchtalk'). Je kunt in een paar minuten uitleggen wat de kernactiviteit is van je bedrijf en wat de sterke kanten zijn van je product of dienst.
Uitdrukkingen als 'please' (als 'graag' of 'alstublieft') en 'thank you' kun je niet vaak genoeg gebruiken. De Britse zakenman toont zelden dat hij het met zijn gesprekspartner oneens is. Ook zal hij niet zo snel ja of nee zeggen.
Afspraken maken
Wees op tijd. De Britse zakenman is stipt en verwacht dat ook van jou.
Neem in London ruim de tijd om op tijd te zijn. Vanwege de grote afstanden en verkeersdrukte is het niet eenvoudig om goed in te schatten hoeveel tijd het reizen kost.
Kleding
In het VK kleedt men zich gewoonlijk wat formeler dan in Nederland.
Relatiegeschenken
Britten ook niet zo van de relatiegeschenken. Wil je toch iets geven, denk dan goed na over wat je geeft. Te duur wordt gezien als omkoping, te goedkoop als belediging. In ons geval kun je het beter houden op een traditioneel Nederlands pakketje, dat kunnen ze altijd wel waarderen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb